Нишки културни центар - Дани жалфије у Сићеву

Дани жалфије су етно-културолошка манифестација коју ће од 2018. године НКЦ преобликовати, додатно профилисати и оденути у потпуно ново концепцијско и организационо рухо. Једна од окосница ове манифестације, која ће убудуће трајати најмање три дана, и даље ће бити афирмација аутентичног народног стваралаштва у најразличитијим доменима и презентација најплодотворнијих аспеката културног аматеризма, али ће посебна пажња бити усмерена и на све подстицајнију област старих заната и истраживање, преиспитивање и реафирмацију аутентичних кулинарских и гастрономских екстраваганци овог дела Србије. Дани жалфије ће такође, у духу традиције (ова манифестација добила је назив по жалфији, заштићеној биљној врсти која у Србији у природи расте само у Сићевачкој клисури), бити проткани и еколошким духом и свешћу о потреби очувања животне средине, тако да ће део програмских активности обавезно бити посвећен заштити природног и етнолошког наслеђа по којем је наш крај одувек био препознатљив.

Дани жалфије ће се одигравати на неколико локација у Нишу и околини, али ће централна збивања бити везана за село Сићево, у чијем непосредном окружењу жалфија и успева као природна реликтна популација. Паралелно с Данима жалфије одвијала би се у Нишу и Међународна фото-колонија, што ће омогућити да најважнији аспекти ове етно-културолошке манифестације буду забележени на најаутентичнији могући начин.

У част ове свете биљке, која је под заштитом, сваке године крајем маја одржавају се културно-привредне и туристичке манифестације. Жалфија (кадуља, славуља, калавер, куш), медитеранска биљка које највише има у Далмацији и на Црногорском приморју, као ендемска, аутохтона врста успева и у Сићеву, на обронцима Сврљишких планина. Да би се сачувало ово јединствено станиште у Србији, биљка је стављена под заштиту, а у Сићеву се сваке године крајем маја, кад ова биљка цвета, одржава културно-туристичка манифестација "Дани жалфије" коју организују Нишки културни центар, Сићево, Нишка бања и бројне организације у области заштите природе.

Установа Нишки културни центар

Станоја Бунушевца бб
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 595 740
Факс: +381 18 595 741
Email:

Галерија НКЦ

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538256

Књижара "Бранко Миљковић"

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538 255

Легат Бранке Ђорђевић

Наде Томић 13
18000 Ниш
Србија

Дизајн Saint Art Designs | Website Development

организација сајтова НКЦ-а : НГТим logo001
реализација сајта 2022. - 2023. - кинематографска и видео производња  Хаџи
реализација сајта 2023. - 2024. 
Галерија НКЦ

Проба Опис