Нишки културни центар - Књижевна награда „Бранко Миљковић“

Књижевна награда „Бранко Миљковић“ се додељује за најбољу књигу поезије на српском језику, објављену током претходне године. Једна је од најугледнијих српских књижевних награда. Први пут је додељена 1971. године и од те године се додељује редовно. О добитнику Награде одлучује жири, састављен од угледних домаћих писаца и књижевних критичара. Награда „Бранко Миљковић“ је званично признање града Ниша а реализација тог догађаја поверена је Нишком културном центру. Вишедневна манифестација „Дани Бранка Миљковића“ садржи разноврсне догађаје (књижевне вечери, изложбе, музички наступи), а међу тим дешавањима посебно место припада самом чину свечане доделе.

Почетком следеће године биће додељена 52. награда за поезију БРАНКО МИЉКОВИЋ. Награду додељује Град Ниш, финансијски је подржава Министарство културе и информисања Србије а организатор је Нишки културни центар. Жири планира да име добитника награде буде објављено током фебруара или марта 2023, а свечани чин доделе ће уследити током априла 2023. године у Градској кући у Нишу. Награда се састоји од повеље, статуете и новчаног износа. 

У конкуренцију за ову угледну награду улазе сва прва издања књига поезије објављених на српском језику током 2022. године. Неће се узимати у обзир поновљена издања, издања објављена ранијих година, избори из поезије, антологије и слично.

Молимо издаваче или ауторе да нам најкасније до 31

Почетком следеће године биће додељена 51. награда за поезију БРАНКО МИЉКОВИЋ. Награду додељује Град Ниш, финансијски је подржава Министарство културе и информисања Србије а организатор је Нишки културни центар. Жири планира да име добитника награде буде објављено током марта или априла 2022, а свечани чин доделе ће уследити током маја 2022. године у Градској кући у Нишу. Награда се састоји од повеље, статуете и новчаног износа.

У конкуренцију за ову угледну награду улазе сва прва издања

Додела награде „Бранко Миљковић“ за 2020. годину књижевнику Владимиру Копицлу за збирку песама „Удаљени бубњеви“ уједно је и обележавање 50. година ове награде.

Свечана додела ће се одржати у уторак, 6. јула 2021. године од 18 сати у Градској кући у Нишу.

У програму поводом доделе 50. награде „Бранко Миљковић“ песнику, есејисти, прозном писцу, преводиоцу, приређивачу и уреднику Владимиру Копицу, учествоваће председник жирија Проф. др Горан Максимовић, првак Народног позоришта у Нишу

Жири за доделу награде „Бранко Миљковић“ у саставу Горан Максимовић, председник и Драган Бошковић и Војислав Карановић, чланови, на завршној седници одржаној 28.06.2020. године једногласно је донео

ОДЛУКУ

да се Ненаду Милошевићу додели награда „Бранко Миљковић“ за књигу песама „Песме из лимба“  у издању Културног центра Новог Сада.

Образложење

Жири је имао сложен задатак да се определи за најбољу књигу песничке продукције претходне године (на

Жири награде „Бранко Миљковић” (у саставу: Проф. др Горан Максимовић, Проф. др Драган Бошковић и Војислав Карановић) је после детаљног читања и вредновања песничких књига из прошлогодишње продукције, сачинио ужи избор књига поезије објављених током 2019. године.

У ужи избор за награду, по мишљењу жирија, ушле су следеће књиге (по азбучном реду):

Бојан Васић, ТОПЛО БИЉЕ, издавач Културни центар Новог Сада

Марија Стојановић, МЕТАФИЗИЧКИ РАЈСФЕРШЛУС, издавач Књижевна радионица

Шири избор за Награду „Бранко Миљковић”, за најбољу књигу песама на српском језику у 2019. години

 

Жири награде „Бранко Миљковић” (у саставу: проф. др Горан Максимовић, проф. др Драган Бошковић и Војислав Карановић) је после детаљног читања и вредновања песничких књига из прошлогодишње продукције, сачинио шири избор књига поезије објављених током 2019. године.

У шири избор за награду, према мишљењу жирија, ушле су следеће књиге (по азбучном реду):

Бојан Васић, ТОПЛО

Установа Нишки културни центар

Станоја Бунушевца бб
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 595 740
Факс: +381 18 595 741
Email:

Галерија НКЦ

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538256

Књижара "Бранко Миљковић"

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538 255

Легат Бранке Ђорђевић

Наде Томић 13
18000 Ниш
Србија

Дизајн Saint Art Designs | Website Development

организација сајтова НКЦ-а : НГТим logo001
реализација сајта 2022. - 2023. - кинематографска и видео производња  Хаџи
реализација сајта 2023. - 2024. 
Галерија НКЦ

Проба Опис