Нишки културни центар - ДАНИ АУСТРИЈСКОГ ФИЛМА У НИШУ

Манифестација током које ће у Нишком културном центру публици бити представљено осам дугометражних играних остварења из аустријске савремене продукције почиње 29. септембра и траје до 2. октобра. Фокус програма је на женама у кинематографији - испред и иза камере, на великом платну и кроз теме које називамо “женским”. Слоган овогодишњег фестивала је “Велика очекивања”, а селекторка програма је филмска ауторка, драматуршкиња и сценаристкиња Сташа Бајац.

На репертоару ће бити филмови “Тло под мојим ногама” редитељке Мари Кројцер, “Ја, животиња” Катарине Мукштајн, “Мали Џо” Џесике Хауснер, “Остајемо још мало” Араша Т. Риахија, “Хвала на бомбардовању” Барбаре Едер, “Стикс” Волфганга Фишера, “Краљица Цигана” Хусеина Табака и “Колиба” у режији Веронике Франц и Северина Фиале. Сви филмови из ове селекције биће приказани у малој сали Нишког културног центра.

Фестивал ће у среду 29. септембра у 19 часова свечано отворити директор Аустријског културног форума др Адријан Фајкс, након чега следи филм “Тло под мојим ногама” редитељке Мари Кројцер. У овом остварењу Лола је џет-сет пословна консултанткиња који се истиче агресивном тактиком и непрекидним радом који њен посао захтева. Везу са својом шефицом Елизе чува у тајности, као и постојање своје старије сестре Кони, која има дугу историју менталне болести. Али, када добије вест да је Кони покушала самоубиство, Лолине тајне прете да експлодирају у јавност. У 21 час приказује се хорор остварење “Колиба” Веронике Франз и Северина Фиале. Након интернационалног успеха свог хорор првенца “Видим, видим” (“Goodnight Mommy”), редитељи су се окушали у холиводској продукцији која леди крв у жилама. Колиба по којој филм носи назив је импресивна дрвена конструкција која подсећа на ковчег. За брата и сестру Миу и Ејдена ово непривлачно место препуно је лепих успомена на њихову мајку која је недавно извршила самоубиство. Стога њих двоје нису баш одушевљени када њихов отац Ричард инсистира да његова нова вереница Грејс, жена коју је упознао истражујући за књигу о екстремистичком хришц́анском култу, тамо са њима проведе Божић.

У четвртак, 30. септембра на програму су два остварења. У 19 часова на програму је филм “Ја, животиња” редитељке Катарине Мукштајн о контрадикторним силама које воде наше животе: жељама, страстима и разуму. Возећи се на напуцаним моторима, Мати и њени другари застрашују своје суседство и малтретирају девојке. У свом селу - они владају. Али када се њен најближи друг Себастијан заљуби у Мати, а непријатељица Карла јој неочекивано постане пријатељица, Мати је у опасности да изгуби позицију међу другарима. У 21 час на програму је филм “Мали Џо” редитељке Џесике Хауснер - упозоравајућа прича о врхунској научници и самохраној мајци која је превише запослена да би приметила да је њен син тинејџер заражен поленом зле биљке - биљке коју је она дизајнирала, назвала по њему и донела кући на поклон.

Програм у петак 1. октобра у 19 часова отвара вишеструко награђивани филм “Остајемо још мало” редитеља Араша Т. Риахија (Арасха Т. Риахи) који прати децу Оскара и Лили. Они, након што њихова мајка покуша самоубиство како би спречила депортацију целе породице у Чеченију, бивају пресељени у одвојене хранитељске породице. Одлучни су да учине све да породице опет буде на окупу. У 21 час приказује се играни деби аустријске редитељке Барбаре Едер “Хвала на бомбардовању” који је мрачна сатира о новинарима који извештавају о међународним сукобима. Када група америчких војника у Авганистану запали Куран, инцидент изазива светску контроверзу и међународне новинске куће шаљу своје екипе. Чекање да прва бомба испадне претвара се у битку са самим собом и доводи у питање механизме савременог извештавања.

У суботу 2. октобра у 19 часова на програму је филм “Стикс” редитеља Волфганга Фишера. Филм приказује трансформацију снажне жене истргнуте из свог уљуљканог света током једрења. Када постане једина особа која ц́е притећи у помоћ групи избеглица у олупини на отвореном мору, увиђа ограничења сопствене важности и емпатије сопственог културног миљеа. Док немоћно клизи из једне море у другу, схвата да нема начина  да се супротстави окрутностима стварног живота. Овогодишњи фестивал у 21 час затвара наградама овенчани филм “Краљица Цигана” редитеља Хусеина Табака, у чијем средишту је Али, храбра жена и самохрана мајка двоје деце и бивша професионална боксерка, која ради са тренером и власником запуштеног бокс клуба у Хамбургу како би обезбедила своју породицу. Истрошени боксер Тане препознаје њен таленат и омогућава јој повратак у игру, за шта млада мајка мора да плати високу цену. Краљица Цигана је омаж историји боксерског флма и храбра је студија миљеа са храбром женском фигуром која се ретко виђа у биоскопу.

Остави коментар

Сигурносни код Освежи

Установа Нишки културни центар

Станоја Бунушевца бб
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 595 740
Факс: +381 18 595 741
Email:

Галерија НКЦ

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538256

Књижара "Бранко Миљковић"

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538 255

Легат Бранке Ђорђевић

Наде Томић 13
18000 Ниш
Србија

Дизајн Saint Art Designs | Website Development

организација сајтова НКЦ-а : НГТим logo001
реализација сајта 2022. - 2023. - кинематографска и видео производња  Хаџи
реализација сајта 2023. - 2024. 
Галерија НКЦ

Проба Опис