Нишки културни центар - Изложба слика Марије Илић ЦРТИЦЕ КОЈЕ ЖИВОТ ЗНАЧЕ

понедељак, 10. јул 2023.

Галерија Нишког културног центра

19 сати

"Марија Илић - Мара, слободна уметница и типични представник Нишког темперамента, ведра и крајње искрена особа. Кад сам је упознао пре пар година схватио сам и практично стару мудрост да "САМО ВОДА КОЈА ТЕЧЕ ЈЕ БИСТРА". Рођена у уметничкој породици где је сликарство, глума и музика њена свакодневница, постала је медијум који континуирано ствара у разним техникама и стиловима, али најчешће што и јесте њена особеност изражава се кроз карикатуру и цртеж сатиричног садржаја. Континуитет, њена потреба остварења оног што осећа и мисли је нашао свој пут у изложбеним просторима , одјећи али и зидовима градских институција; дечијих вртића и Дечије клинике где ти радови својом бојом и својом композицијом емитују оптимизам и наду у, сивилу свакодневнице, и деци и особљу.

Запала ми је за око њена торба на којој је обавезан цртеж, а кад ју је отворила поред шминке био је и блок за цртање.

Док смо разговорали - цртала је.

И да није рекла, осетио бих да јој је узор Фрида Кало, и по темпераменту и по непосредности у изразу, али има и нешто што их разликује - док је Фрида, вероватно усред специфичности свог животног пута, била упућена на себе,  Мара је окренута свом окружењу, породици, пријатељима, комшилуку и граду... Њена уметност сазрева скупа са њом и уствари она је њено огледало и њена одећа.

Велики песник Руми каже "ЉУБАВ ЈЕ МОСТ ИЗМЕЂУ ТЕБЕ И СВЕГА ОСТАЛОГ" Мара то и потврђује својим животом. Љубав и доброта је оно што је њено животно мерило и пут. Подршка њеном раду је породица, пријатељи и колеге, али и она је подршка њима... Подсећа да је лепа мисао - лепо дело, а лепо дело - леп живот, леп живот је користан и другима као и себи. А о томе сведоче и бројни позиви на колоније карикатуре и понуде да илуструје књиге, часописе, али и ослика зидове бројних институција.

Овог пута упознајемо један део њеног опуса - карикатуру, али надам се, топло, да ће ускоро Мара понудити и дела из других области уметничког израза, можда бих издвојио њен КАРТОН АРТ - у ком се јако добро сналази и изражава.

Ова изложба је само један тренутак у којем ће време стати и потаћи емоције... Препустићемо се томе као што се препуштамо животу." (Сабахудин Мурановић - Муран, сликар, илустратор и стрип цртач)

Остави коментар

Сигурносни код Освежи

Установа Нишки културни центар

Станоја Бунушевца бб
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 595 740
Факс: +381 18 595 741
Email:

Галерија НКЦ

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538256

Књижара "Бранко Миљковић"

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538 255

Легат Бранке Ђорђевић

Наде Томић 13
18000 Ниш
Србија

Дизајн Saint Art Designs | Website Development

организација сајтова НКЦ-а : НГТим logo001
реализација сајта 2022. - 2023. - кинематографска и видео производња  Хаџи
реализација сајта 2023. - 2024. 
Галерија НКЦ

Проба Опис