Нишки културни центар - Нишки сајам књига и графике

Нишки сајам књига је манифестација посвећена књизи, читаоцима, издавачима и штампаријама, као и другим актерима књижевног и културног живота Ниша и Србије. Организатор сајма, Нишки културни центар сваге године доводи наше највеће и најзначајније издавачке и књижарске куће, са издањима из области лепе књижевности, уметности, архитектуре, грађевинарства, машинства, електронике, информатичких технологија, медицине, фармације, ветерине, екологије, економије, менаџмента, социологије, филозофије, комуникологије, маркетинга, односа с јавношћу, историје, музикологије, културологије, етнологије, естетике, психологије... Сваке године су присутни и штандови са речницима и уџбеницима страних језика, и, наравно, најновија издања домаће и стране белетристике.

У 2018. години одржаће се 55. по реду Нишки сајам књига, који је вероватно најпосећеније нишко културно дешавање и други по значају и публицитету догађај те врсте у Србији, а можда и у читавом региону. Реч је о делимично самофинансирајућој културно-уметничкој и изложбено-продајној манифестацији коју Нишки културни центар, уз логистичко-техничку подршку Спортског центра „Чаир“, сваке године крајем новембра и почетком децембра организује у хали „Чаир“ у Нишу. Циљ манифестације је афирмација медија књиге и упознавање нишке читалачке публике са издавачким новитетима у сферама белетристике, стручне и часописне литературе и сваковрсне друге публицистике. Очекује се да ће 2018. године на Нишком сајму књига учествовати око сто разноврсних државних и приватних издавача и књижара. 

Саставни део овог сајма и надаље ће остати протекле године установљени и добро посећени салон стрипа. Уочи сајма ће бити организоване неуобичајене акције поделе издања Нишког културног центра на неконвенционалним местима – у градским општинама, у аутобусима јавног градског превоза, на трговима – како би манифестација добила што већи публицитет у јавности. Сајамски услови за издаваче ће, у договору са Спортским центром „Чаир“ и у интересу посетилаца сајма, бити што је могуће повољнији, јер ће се и надаље наплаћивати само изнајмљивање простора и елементарни комунални трошкови. С највећим издавачима ће бити договорено да на сајму сваког дана, како би се у највећој могућој мери анимирали посетиоци, организују по најмање две презентације са значајним писцима и ауторима бестселера, уз обавезно присусутво медија, а посебан печат пратећим литерарним дешавањима даће и сам НКЦ, доводећи тих дана као госте сајма неке од најатрактивнијих књижевних стваралаца са балканских простора.    

Нагласак ће поново бити најпре на културно-уметничким, а не толико на тржишним аспектима манифестације, будући да је Нишки културни центар установа чији је задатак афирмисање трајних вредности у сфери уметности писане речи, а не бављење комерцијалним аспектима савременог књишког тржишта.

Сајам књига прате и бројне промоције, књижевни сусрети и разговори, потписивање књига од стране наших угледних писаца и други пратећи програми. После Београдског сајма књига, Нишки сајам књига је највећа манифестације ове врсте у Србији. Године 2014. Нишки сајам књига и графике је прославио 50. година постојања.

Локација

Нишки Културни Центар

Станоја Бунушевца бб
Ниш 18000
Србија

Контакт

Телефон: +381 18 595 740

Факс: +381 18 595 741

Eмаил: info@nkc.rs

Уредници

Дејан Дабић
Љиљана Милановић
Милена Мишић
Весна Братић
Горан Станковић
Драгосава Младеновић
Никола Миловановић
Маја Николић

Следећа манифестација

Продукцијска кућа

logo001

Дизајн Saint Art Designs | Website Development

Галерија НКЦ

Проба Опис